inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Τετράπτυχο εισηγήσεων από εργοδότες για στήριξη των επιχειρήσεων

Εισηγήσεις σε τέσσερις άξονες για στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης κατέθεσε στην κυβέρνηση η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχανών(ΟΕΒ), στη σκιά των παρατεταμένων εχθροπραξιών στην Ουκρανία, των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και των αντίμετρων από πλευράς της Μόσχας. 

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών, ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου σημειώνει πως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων  βρίσκεται σε συνεχή επαφή, τόσο με τις επιχειρήσεις μέλη της όσο και με την πολιτεία, σε μία προσπάθεια διαχείρισης των επιπτώσεων του πολέμου.

Όπως τονίζει, οι παρατεταμένες εχθροπραξίες επί ουκρανικού εδάφους, οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Ρωσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα αντίμετρα της Ρωσίας, έχουν δημιουργήσει ένα αβέβαιο περιβάλλον σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την οικονομία του τόπου που προσπαθεί ακόμη να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αλλά και το γεγονός ότι συνεχίζουν να υπάρχουν περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να λειτουργούν σε συνθήκες κανονικότητας, η ΟΕΒ εισηγείται τα εξής:

Σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων
Θα πρέπει να εκπονηθούν, στην βάση των πραγματικών αναγκών, νέα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επηρεάζονται από τις επιπτώσεις του πολέμου, εξηγώντας ότι τα Σχέδια θα πρέπει να διαρκέσουν για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθούν χρεωκοπίες εξαιτίας του πολέμου και των παρενεργειών του.

«Τα Σχέδια που διαμορφώθηκαν και υλοποιήθηκαν στην διάρκεια της πανδημίας αποτελούν καλή βάση για διαμόρφωση των νέων σχεδίων στήριξης. Θεωρούμε επίσης αναγκαίο να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου στα πλαίσια ή στα πρότυπα του Next Generation EU και του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεδομένου ότι η κάθε χώρα – μέλος από μόνη της θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να χρηματοδοτήσει την στήριξη της οικονομίας», προτείνει σχετικά η ΟΕΒ.

Σχέδια στήριξης της Απασχόλησης
Όπως έγινε κατά την διάρκεια της πανδημίας, θα πρέπει να στηριχθεί η απασχόληση και ειδικότερα (α) στις παραδοσιακές τουριστικές περιοχές (ελεύθερη Αμμόχωστος και Πάφος στηρίζονται σε Ρώσους τουρίστες) και (β) στην Λεμεσό όπου εδρεύουν πολλές επιχειρήσεις με συνδεόμενες δραστηριότητες με την Ουκρανία και την Ρωσία.

«Οι δύο αυτές κατηγορίες αναμένεται να επηρεαστούν σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό από την αναμενόμενη δραματική μείωση στον αριθμό των Ρώσων τουριστών/επισκεπτών αλλά και από τις επιπτώσεις που προκύπτουν από την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία που επηρεάζουν όσες επιχειρήσεις συναλλάσσονται μαζί της», επισημαίνει ο κ. Αντωνίου, τονίζοντας ότι με την στήριξη της απασχόλησης μέσω ειδικών σχεδίων, θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για όσο διάστημα διαρκεί η νέα αυτή κρίση. «Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει όπως και με την στήριξη των επιχειρήσεων, μέσα από ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοδότησης», προσθέτει σχετικά.

Παραχώρηση αδειών απασχόλησης αλλοδαπών τρίτων χωρών στον τουριστικό κλάδο
Παρά την εκ βάθρων αλλαγή του σκηνικού εξαιτίας του πολέμου, σε περίπτωση που, όπως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, η τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να εξυπηρετήσει πλήρως και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ενδεχομένως να δημιουργηθούν μετά την λήξη της έκτακτης κατάστασης.

«Η διαδικασία που έχει ξεκινήσει για παραχώρηση αδειών απασχόλησης αλλοδαπών τρίτων χωρών κατά προτεραιότητα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό», αναφέρει ο Αντώνης Αντωνίου στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών. 

«Παρά τις επιπτώσεις του πολέμου και την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τον εισερχόμενο τουρισμό, θα πρέπει να δοθούν όλες οι απαιτούμενες άδειες προκαταρκτικά για να μπορέσουν να γίνουν οι κατάλληλες προεργασίες από τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις. Οι άδειες θα μπορούν να ενεργοποιηθούν στον βαθμό που θα το επιτρέπει η εξέλιξη της κατάστασης με τον πόλεμο», σημειώνει σχετικά.

Παραχώρηση αδειών απασχόλησης σε Ουκρανούς πολίτες
Η ΟΕΒ επαναλαμβάνει την αδήριτη ανάγκη για υιοθέτηση έκτακτων μέτρων που θα βοηθήσουν στην μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στην Κύπρο που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή. «Συγκεκριμένα θα πρέπει να παραχωρηθούν άδειες εισόδου, παραμονής και απασχόλησης του προσωπικού τους, με τουριστική βίζα και με την μεταγενέστερη εφαρμογή όλων των συνήθων διεξοδικών ελέγχων και προϋποθέσεων για απασχόληση αλλοδαπών τρίτων χωρών», τονίζει η ΟΕΒ.

Θα πρέπει επίσης, σύμφωνα με την Οργάνωση, να παραχωρηθούν άμεσα, άδειες απασχόλησης σε Ουκρανούς και Ρώσους πολίτες που βρίσκονται σήμερα στην χώρα μας ως επισκέπτες και οι οποίοι, αποδεδειγμένα, δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, η ΟΕΒ εισηγείται την ταχεία παραχώρηση αδειών εισόδου και απασχόλησης σε όσους Ουκρανούς πρόσφυγες αποφασίσει η Δημοκρατία να υποδεχτεί μέσα στα πλαίσια της συλλογικής αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης από τις μεγάλες προσφυγικές ροές.

Η Ομοσπονδία υποβάλλει έκκληση όπως τα πιο πάνω προωθηθούν με την μορφή του κατεπείγοντος έτσι ώστε να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις και να μην έχουμε οπισθοδρόμηση στα όσα με δυσκολία πετύχαμε τα τελευταία δύο χρόνια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;