Η κουζίνα αποδείχθηκε, τελικά, η πρώτη με διαφορά προσφιλής επιλογή για να περνάμε καλά και να τρώμε «καλύτερα» μετά την επέλαση του κορωνοϊού και το κλείσιμο στο σπίτι.
Ως ένα σημείο όλα καλά, υγιής η ενασχόληση και ιδανική, μάλιστα, για να προσφέρει ώρες δημιουργίας με τη συμμετοχή όλης της οικογένειας.
Είχε, όμως, τις παγίδες της, σε πλείστες περιπτώσεις δεν τις προσέξαμε ή κάναμε πως δεν τις βλέπαμε και πέσαμε. Αποτέλεσμα; Η ζυγαριά να ανεβαίνει, τα κουμπιά να ανοίγουν, το ηθικό να πέφτει και τον πρώτο ενθουσιασμό να διαδέχεται μια διαπίστωση με όλες τις συνέπειές της: Πάχυνα! Και τώρα;
Τώρα οπωσδήποτε όχι πανικός, έχουμε άλλα πολύ σοβαρότερα να ανησυχούμε, όμως κάνουμε κράτει και συμπεριφερόμαστε έξυπνα. Μένουμε στην κουζίνα, αν μας αρέσει, υποδεχόμαστε τη Μεγάλη Εβδομάδα με τις ιδιαιτερότητες και τις νοστιμιές της, πλην όμως, εφαρμόζουμε έξυπνους τρόπους στο μαγείρεμα, κάνουμε καλύτερους συνδυασμούς, απλές αλλαγές και προσέχουμε τις ποσότητες, για να μη μας βρει το Πάσχα με τα κιλά στα ύψη.
Ζητήσαμε από την κλινική και αθλητική διαιτολόγο - διατροφολόγο, δρα Χριστιάνα Φιλίππου Χαριδήμου να μοιραστεί μαζί μας τη γνώση της εν είδει συμβουλών με απλή εφαρμογή για νηστήσιμες, νόστιμες, υγιεινές και όσο γίνεται χαμηλές σε θερμίδες επιλογές.
Το έξυπνο τρίπτυχο
Για να επιτύχω τον στόχο της υγιεινής και light απόλαυσης υιοθετώ το ακόλουθο τρίπτυχο:
Ισορροπία: Αφορά στη λήψη θρεπτικών συστατικών και καθιστά απαραίτητη την κατανάλωση τροφών που παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητες πρωτεΐνες, όπως τα όσπρια και τα θαλασσινά.
Ποικιλία: Προϋποθέτει επιλογή και συνδυασμό όλων των νηστήσιμων τροφών.
Μέτρο: Απαιτεί πρόσληψη μόνο εκείνων των θερμίδων που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση του οργανισμού.
Οι 8 βασικοί κανόνες
- Δεν υπερκαταναλώνουμε
- Κόβουμε το τσιμπολόγημα
- Τρώμε φρούτο ή λαχανικά μεταξύ των γευμάτων
- Έχουμε πάντα σαλάτα στο τραπέζι
- Επιλέγουμε όσπρια 2 ή 3 φορές την εβδομάδα
- Τρώμε 1 με 2 φορές την εβδομάδα θαλασσινά, όπου επιτρέπονται
- Φροντίζουμε να έχουμε ποικιλία στη διατροφή μας
- Τρώμε ένα ελαφρύ βραδινό
Ωφέλιμοι συνδυασμοί
Μερικά φυτικά τρόφιμα που μπορούν να συνδυαστούν για να παρέχουν μια καλή ισορροπία των αμινοξέων, καθώς το κρέας αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της νηστείας, είναι και τα ακόλουθα:
- Δημητριακά + γάλα σόγιας εμπλουτισμένα με ασβέστιο ως πρόγευμα
- Ρύζι + γάλα σόγιας για ρυζόγαλο ή πουτίγκα ρυζιού
- Σίτος + φιστίκια σε σάντουιτς με φυστικοβούτυρο
- Φασόλια + σίτος - φασόλια με μαύρο ψωμί
- Μπιζέλια + σίκαλη - μπιζέλια με ψωμί σικάλεως ή πατάτα
- Φασόλια + καλαμπόκι - φασόλια με tortillas
- Σόγια + σπόροι
- Φακές + ρύζι
- Χούμοι (ρεβίθια + ταχίνι)
Λιγότερες θερμίδες
Τα νηστήσιμα φαγητά μπορεί να είναι νόστιμα και υγιεινά με λιγότερες θερμίδες. Τρόποι υπάρχουν:
- Προτιμούμε η ελιόπιτα ή οι άλλες πίττες με λαχανικά να γίνονται με ζύμη και όχι σφολιάτα.
- Στα κοκκινιστά φαγητά βάζουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο για κάθε μερίδα.
- Προσοχή στην κατανάλωση ψωμιού, το οποίο προτιμούμε ολικής άλεσης ως πιο υγιεινή επιλογή, όπως κάνουμε, επίσης, με τα μακαρόνια. Οι φυτικές ίνες δίνουν το αίσθημα του κορεσμού.
- Τρώμε σάλτσες, όπως, χούμους, ταχίνι (595 θερμίδες τα 100 γραμμάρια) και ταραμά (400 θερμίδες τα 100 γρ.) μέχρι δυο κουταλιές την ημέρα.
- Οι ελιές μας επίσης με μέτρο. Παρόλο που είναι πολύ υγιεινές και περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, που είναι ευεργετικά για την υγεία, έχουν κάποιες θερμίδες - 10 μικρές ελιές = 50 θερμίδες.
- Όταν θες κάτι γλυκό προτίμα γλυκό του κουταλιού αντί γλύκισμα, το οποίο περιέχει και ζάχαρη και λίπος. Ένα γλυκό κουταλιού έχει περίπου 80 θερμίδες, ενώ ένα γλύκισμα κυμαίνεται από 350 έως 500 θερμίδες. Ο μακεδονικός χαλβάς δίνει 480 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.
- Αν θα φτιάξεις σιροπιαστά γλυκά προτίμησε τη φρουκτόζη, οποία είναι τρεις φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη κι ετσι θα χρησιμοποιήσεις λιγότερη - το 1/3.
- Στις συνταγές ζυμαρικών με θαλασσινά ή κόκκινη σάλτσα βάλε μια κουταλιά λάδι για κάθε μερίδα και κατανάλωσε μέτρο.