Η φρενίτιδα που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο με τα κουκλάκια Labubus, φαίνεται να επηρέασε και την Κύπρο, με τη ζήτησή τους να βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα και τους καταστηματάρχες να προσπαθούν να την καλύψουν.
Οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες δημιουργήθηκαν από τον καλλιτέχνη Kasing Lung στο Χονγκ Κονγκ, από το 2015, όταν λάνσαρε τη σειρά παιδικών βιβλίων «The Monsters», στην οποία πρωταγωνιστές ήταν τα πλάσματα Labubu. Η κυκλοφορία τους σε μορφή κούκλας ξεκίνησε το 2019 και αρχικά κόστιζαν μόλις μερικά δολάρια. Με τη δημοφιλία τους να εκτοξεύεται, ανέβηκαν και οι τιμές, ενώ την περασμένη εβδομάδα πουλήθηκε κούκλα Labubu σε ανθρώπινο μέγεθος έναντι άνω των 150 δολαρίων.
Η δημοφιλία τους, ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα έφερε όπως ήταν φυσικό και τις αντίστοιχες απομιμήσεις, η πώληση των οποίων, τουλάχιστον στην Κύπρο, απαγορεύεται. Ήδη το Τμήμα Τελωνείων έχει κατασχέσει μεγάλο αριθμό Labubus τον τελευταίο μήνα, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ελέγχων, ενώ η τελευταία ποσότητα που εντοπίστηκε σε φορτίο με προέλευση την Ελλάδα φαίνεται να βρέθηκε κατά λάθος, αφού οι έρευνες στόχευαν τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών.
Πέρα από το ζήτημα παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, οι απομιμήσεις Labubu ενδέχεται να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Καθώς πρόκειται για προϊόντα άγνωστης προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας, ενδέχεται να περιέχουν μη πιστοποιημένα ή επιβλαβή υλικά, που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες ή άλλες παρενέργειες, ιδιαίτερα όταν έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά. Το γεγονός ότι απευθύνονται κυρίως σε ανηλίκους καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για προσοχή και σωστή ενημέρωση.
Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι μόνο τον τελευταίο μήνα κατασχέθηκαν συνολικά 4.505 κούκλες Labubus και εξήγησε πως ο λόγος κατάσχεσής τους είναι ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας της εμπορικής επωνυμίας, άρα πρόκειται για απομιμήσεις. «Δεν στοχεύσαμε στον εντοπισμό των συγκεκριμένων κούκλων, απλώς τα βρίσκουμε παντού. Όπου ανοίγουμε φορτία, σε όποιους ελέγχους κάνουμε σε καταστήματα το τελευταίο διάστημα, βρίσκουμε Labubus», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα σημείωσε πως ορισμένες κατασχέσεις που έγιναν, προέκυψαν μετά από πληροφορίες και μαρτυρίες που έλαβε το Τμήμα Τελωνείων. «Όταν εντοπίσαμε τις πρώτες περιπτώσεις απομιμήσεων, οι πολίτες ξεκίνησαν και μας έδιναν πληροφορίες για το από πού έκαναν τις αγορές τους και έτσι προχωρήσαμε με στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα», επισήμανε.
Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντίνου, αναφερόμενος στην περίπτωση της περασμένης Παρασκευής, όταν εντοπίστηκαν 9 κιβώτια που περιείχαν συνολικά 1.798 φιγούρες-μπρελόκ και 1.984 χάρτινες συσκευασίες που παραβίαζαν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας της εμπορικής επωνυμίας «Labubu», από εισαγωγέα στην Κύπρο, ανέφερε πως εντοπίστηκαν εντελώς τυχαία σε θαλάσσιο ενδοενωσιακό φορτίο με προέλευση την Ελλάδα, σε υποστατικά μεταφορικής εταιρείας στη Λεμεσό. Επισήμανε πως «ο έλεγχος που γινόταν ήταν για ναρκωτικές ουσίες και τελικά βρήκαμε Labubu».
Αναφερόμενος στη ζήτηση των συγκεκριμένων κούκλων, ανέφερε πως «λόγω της δημοσιότητας που έλαβαν παγκοσμίως, ο κόσμος τις ζητά. Είναι μία καταναλωτική μανία και για αυτό είναι αυξημένες οι παραγγελίες τους. Όπου υπάρχει αυτή η μανία και η έντονη επιθυμία, είναι ένα πεδίο ευκαιρίας για τους λαθρέμπορους να δημιουργήσουν απομιμήσεις του πραγματικού εμπορεύματος, ώστε να έχουν πολλά κέρδη».
Τόνισε πως υπάρχουν καταστήματα τα οποία προχωρούν με προμήθεια των Labubu από συγκεκριμένο και εγκεκριμένο προμηθευτή στην Ελλάδα, ωστόσο ενδεχομένως να υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές λόγω των εξόδων μεταφοράς. «Θα πρέπει να ελέγχονται οι συσκευασίες των κούκλων που προμηθεύονται, αφού δεν μπορούν να εξετάσουν το προϊόν αν δεν ανοιχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες που είναι αναρτημένες στην επίσημη σελίδα της εταιρείας, μπορεί να τις βρει εύκολα και ο κόσμος υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να ξεχωρίζει κάποιος την απομίμηση από το αυθεντικό προϊόν, με κυριότερο το QR Code, το οποίο παραπέμπει στην εταιρεία στην Ελλάδα, καθώς και τον χαρακτηριστικό αριθμό που υπάρχει σε κάθε συσκευασία».
Εξήγησε πως «οι απομιμήσεις πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές, ώστε να τις προτιμήσουν από το αυθεντικό. Επειδή όμως το ζητάει πάρα πολύς κόσμος είτε μπορούν είτε δεν μπορούν να τις αγοράσουν διατίθενται σε τιμή πιο προσιτή, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα του προϊόντος που αγοράζουν».
Περαιτέρω, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε πως με τις απομιμήσεις δημιουργούνται και ζητήματα δημόσιας υγείας, αφού όπως είπε «χρησιμοποιούνται και από μικρά παιδιά και, σε περίπτωση φθοράς του προϊόντος, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και αλλεργίες», ενώ υπογράμμισε πως «οι πολίτες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, ειδικά όταν τις ζητούν ανήλικοι και μικρά παιδιά για να κάνουν συλλογές. Γι’ αυτό είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι με τα παιδικά παιχνίδια, ώστε να προστατεύουμε την υγεία των παιδιών».
«Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν τι αγοράζουν, σε τι τιμή και για τι ποιότητα πρόκειται, και να φροντίζουν για την ασφάλεια τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών τους», κατέληξε.