powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

«Αν θέλουν πόλεμο θα τον έχουν»-Η ΕΕ ετοιμάζει αντεπίθεση στους δασμούς του Τραμπ, με το βλέμμα στην... έσχατη λύση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούσε πως βρισκόταν κοντά σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των δασμών, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις την κάνουν να ετοιμάζει την αντεπίθεσή της, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Wall Street Journal.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να ενημέρωσαν την περασμένη εβδομάδα τον Επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε., Μάρος Σέφτσοβιτς, ότι αναμένουν από τον Ντόναλντ Τραμπ να ζητήσει περαιτέρω παραχωρήσεις από την Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής βασικού δασμού τουλάχιστον 15% στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για την Ε.Ε., η οποία προσπαθούσε να καταλήξει σε συμφωνία με βασικό δασμό 10% - ήδη μεγάλη παραχώρηση για αρκετά από τα 27 κράτη-μέλη.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να εγκαταλείψει την πιο ήπια στάση που διατηρούσε μέχρι πρότινος και να ευθυγραμμιστεί με τη σκληρή γραμμή της Γαλλίας, όπως δήλωσαν άτομα κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Πλέον, τα κράτη-μέλη πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει νέα και ισχυρά αντίμετρα που θα στρέφονται ενάντια και σε αμερικανικές εταιρείες - πέραν των δασμολογικών αντιποίνων - σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία έως την προθεσμία της 1ης Αυγούστου που έχει θέσει ο Τραμπ.

«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ακόμη χρόνος για διαπραγμάτευση, αλλά «αν θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν».

Η προσπάθεια ενίσχυσης των πιθανών αντίμετρων σηματοδοτεί κρίσιμη καμπή για την Ε.Ε. μετά από μήνες διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της επικερδούς εμπορικής σχέσης με τις ΗΠΑ. Καθημερινά διακινούνται εμπορικά αγαθά και υπηρεσίες αξίας πάνω από 5 δισ. δολαρίων ανάμεσα στις δύο οικονομίες, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρμόδια για την εμπορική πολιτική της Ένωσης, δήλωσε την Κυριακή ότι επιθυμεί μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις. Αν δεν υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές, ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, δήλωσε την Κυριακή αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε.: «Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Και θα είναι εξαιρετική για την Αμερική, γιατί ο πρόεδρος φροντίζει για το συμφέρον της χώρας», δήλωσε στην εκπομπή Face the Nation του CBS.

Από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. έχει επισκεφθεί την Ουάσινγκτον περισσότερες από έξι φορές, ενώ διατηρεί συχνή τηλεφωνική και γραπτή επικοινωνία με Αμερικανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του, η Ευρώπη ήταν πρόθυμη να μειώσει δασμούς και να αγοράσει αμερικανικά προϊόντα ενέργειας και μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, η Ένωση δεν έχει καταφέρει πολλά πράγματα παρά τις προσπάθειες για διαπραγμάτευση. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Τραμπ απείλησε με δασμούς 30% στις εισαγωγές των περισσότερων ευρωπαϊκών προϊόντων, αυξάνοντας την αρχική πρόταση για 20% που είχε διατυπώσει τον Απρίλιο.

Η έσχατη λύση

Ακόμα και Γερμανοί αξιωματούχοι, που πίεζαν αρχικά για ένα γρήγορο deal, δεν θεωρούν πλέον την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ ως το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με άτομα με γνώση των εξελίξεων.

Την Παρασκευή, το Βερολίνο έδειξε πως θα μπορούσε να υποστηρίξει την ενεργοποίηση του λεγόμενου Anti-Coercion Instrument (μηχανισμός κατά του εξαναγκασμού) της Ε.Ε. — ενός νομικού εργαλείου που επιτρέπει στην Ένωση να αντιδρά σε οικονομικούς εκβιασμούς επιβάλλοντας περιορισμούς σε εμπόριο και επενδύσεις, και το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θεωρούν το εργαλείο αυτό ως το ισχυρότερο «όπλο» εμπορικής άμυνας της Ένωσης και ως έσχατη λύση. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το εργαλείο σχεδιάστηκε για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και «δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί». Όμως αυτή η εκτίμηση ενδέχεται να αλλάξει. Η Επιτροπή προετοιμάζει ήδη μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσω του μηχανισμού, σύμφωνα με πηγές. Μετά την επιστροφή του Σέφτσοβιτς από την Ουάσινγκτον, περισσότερα κράτη-μέλη ζητούν να τεθεί το εργαλείο σε κατάσταση ετοιμότητας.

Τα μέτρα που προετοιμάζονται περιλαμβάνουν πιθανούς δασμούς ή περιορισμούς σε ψηφιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, καθώς και περιορισμούς στην πρόσβαση των αμερικανικών επιχειρήσεων στην αγορά δημόσιων συμβάσεων της Ε.Ε.. Αυτά θα προστεθούν σε δύο πακέτα δασμών που ήδη έχουν ετοιμαστεί, και στοχεύουν σε εξαγωγές των ΗΠΑ προς το μπλοκ αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από αεροπλάνα μέχρι φυστικοβούτυρο και ουίσκι. Το δεύτερο πακέτο αναμένει την επίσημη έγκριση των κρατών-μελών, αλλά και τα δύο μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα, εφόσον χρειαστεί.

Παρά τις εντάσεις, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ελπίζουν σε συμφωνία. Η Ε.Ε. δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αντίποινα πριν από την 1η Αυγούστου, και η προετοιμασία μέτρων μέσω του μηχανισμού ACI δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά θα εφαρμοστούν, επισημαίνει στο άρθρο της η Wall Street Journal. Ωστόσο, η Ένωση προετοιμάζεται πλέον για μια σύγκρουση που αναμφίβολα θα έχει υψηλό κόστος και για τις δύο πλευρές

Τι είναι το εργαλείο ACΙ, το «μπαζούκα» για την εμπορική άμυνα της ΕΕ

Όπως έγραφε σε άρθρο του το Σαββατοκύριακο το Bloomberg, Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συνεδριάσουν ακόμα και εντός της εβδομάδας για να διαμορφώσουν ένα σχέδιο μέτρων ως απάντηση σε ένα πιθανό σενάριο χωρίς συμφωνία με τον Τραμπ, του οποίου η διαπραγματευτική στάση για τους δασμούς έχει σκληρύνει ενόψει της διορίας της 1ης Αυγούστου.

Η κυρίαρχη επιδίωξη των Ευρωπαίων είναι να παραμείνουν οι διαπραγματεύσεις σε τροχιά, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνημένη λύση στο αδιέξοδο πριν την κρίσιμη ημερομηνία. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις, οι προσπάθειες που έγιναν κατά τις πρόσφατες συνομιλίες στην Ουάσιγκτον δεν απέφεραν διαρκή πρόοδο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυξανόμενος αριθμός κρατών-μελών ζητεί την ενεργοποίηση του ισχυρότερου εργαλείου εμπορικής άμυνας της ΕΕ – του λεγόμενου Anti-Coercion Instrument (ACI) – αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και οι ΗΠΑ προχωρήσουν με τους δασμούς. Η νομοθεσία, γνωστή ως μηχανισμός κατά του εξαναγκασμού (ACI), έχει ως στόχο να λειτουργεί αποτρεπτικά για τρίτες χώρες που στοχοποιούν την ΕΕ ή τα κράτη μέλη της.

Το ACI δίνει στην Επιτροπή την εξουσία να προτείνει αντίμετρα, όπως ειδικές φορολογία σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, περιορισμούς σε επενδύσεις ή αποκλεισμό πρόσβασης σε τμήματα της ευρωπαϊκής αγοράς και δημόσιες συμβάσεις.

Αν και το ACI σχεδιάστηκε κυρίως ως μέσο αποτροπής, μπορεί να λειτουργήσει και ως άμεση απάντηση σε χώρες που προσπαθούν να επηρεάσουν τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές της ΕΕ μέσω εμπορικών πιέσεων. Η απόφαση για την ενεργοποίησή του ανήκει στα κράτη-μέλη, ενώ σε όλη τη διαδικασία η ΕΕ δεσμεύεται να αναζητά λύση μέσω διαλόγου με το «εξαναγκαστικό» κράτος.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;