Πονοκέφαλος επικρατεί ανάμεσα στους ιδιοκτήτες οχημάτων ενοικιάσεως ή αλλιώς ως γνωστά «Ζ», καθώς συνεχίζουν να εκδίδονται εξώδικα πρόστιμα από διάφορες παραβάσεις οδηγών που ενοικιάζουν τα εν λόγω οχήματα και τα πρόστιμα να αποστέλλονται στην εταιρεία, με αποτέλεσμα να τρέχουν οι ιδιοκτήτες να αποδείξουν στις Αρχές, ποιος οδηγούσε κάθε φορά το όχημα που παραβίασε τον κανόνα της οδικής κυκλοφορίας.
Το ζήτημα έκδοσης προστίμων σε ενοικιαζόμενα οχήματα, μόνο πρόσφατο δεν είναι, ωστόσο με την εγκατάσταση νέων συστημάτων φωτοεπισήμανσης στους δρόμους και σε συνδυασμό με τις κινητές κάμερες, πλέον ο αριθμός αυτών των προστίμων έχει αυξηθεί ραγδαία, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν για να... καλύψουν αυτά τα εξώδικα πρόστιμα.
Αλγεινή εντύπωση πάντως, προκαλεί το γεγονός πως ενώ γινόταν λόγος στο πρόσφατο παρελθόν ότι οι περισσότεροι παραβάτες που οδηγούν οχήματα «Ζ» είναι τουρίστες, εντούτοις, αυτοί οι οδηγοί μόνο τουρίστες δεν είναι, αλλά είναι Ελληνοκύπριοι, που παραβιάζουν τη Νομοθεσία και όπως φαίνεται, είτε θα τρέχουν περισσότερο από το καθορισμένο όριο ταχύτητας, είτε θα περάσουν με κόκκινο, είτε θα μιλάνε στο τηλέφωνο ενώ οδηγούν.
Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε σε δηλώσεις του στον REPORTER, o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Οχημάτων Ενοικιάσεως, Κωνσταντίνος Κοντός, ο οποίος ανέφερε ότι, «ήταν ατόπημα να επικαλούμαστε τους τουρίστες ότι φταίνε και φεύγουν για το εξωτερικό αφήνοντας απλήρωτα πρόστιμα. Οι περισσότεροι παραβάτες σήμερα, είναι Κύπριοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται και μέσα από τις κάμερες, είναι πως πρόκειται για Κύπριους που παραβιάζουν τη Νομοθεσία».
Συνήθως, οι περισσότερες παραβάσεις φαίνεται να γίνονται εκεί που υπάρχει περισσότερη κίνηση στους δρόμους, δηλαδή στο κέντρο των πόλεων. «Ως επί το πλείστο οι τουρίστες είναι νομοταγείς, γιατί γνωρίζουν από τις χώρες τους ότι υπάρχουν παρόμοια συστήματα ρύθμισης της τροχαίας και είναι προσεκτικοί. Είναι οι Κύπριοι που έχουν την κουλτούρα περισσότερο για να τρέχουν, να περνούν το κόκκινο και να μιλούν στο τηλέφωνο. Αυτό διαπιστώνεται και μέσα από τα εξώδικα που παραλαμβάνουμε κάθε φορά».
Στο περίμενε για την ηλεκτρονική πλατφόρμα
Την ψήφιση της Νομοθεσίας για να καταγράφονται ηλεκτρονικά τα πρόστιμα ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης των εξώδικων, αναμένουν ακόμη οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων οχημάτων, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινώς σε εγρήγορση για να βρουν τους παραβάτες. «Αναμένουμε την ψήφιση της Νομοθεσίας, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία και να μην χρειάζεται να το κάνουμε γραπτώς. Δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουμε κάθε μέρα στο ταχυδρομείο και να στέλνουμε επιστολές για κάθε παράβαση, καθώς θα γίνεται ηλεκτρονικά η ενημέρωση».
Ουσιαστικά, θα καταγράφονται τα στοιχεία όλων των οδηγών που ενοικιάζουν τα οχήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και έτσι σε περίπτωση καταγγελίας τους, το πρόστιμο θα εκδίδεται απευθείας. «Έχει συμφωνηθεί μια λύση με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, όπου θα μας αποστέλλει ηλεκτρονικά την παράβαση ενός οχήματος δικού μας, θα δίνουμε από την πλευρά μας τα στοιχεία του παραβάτη, εντός τεσσάρων ημερών και το κράτος θα μπορεί να αποταθεί στον παραβάτη για να του εκδώσει το εξώδικο. Είναι κάτι παρόμοιο με το σημερινό Νομοσχέδιο, όπου μας στέλνεται ταχυδρομικώς η παράβαση και βάζουμε τα στοιχεία του κάθε παραβάτη, απλά με αυτό τον τρόπο θα γίνει πιο γρήγορο».
Όπως ανέφερε ο κ. Κοντός, «περιμένουμε το Υπουργείο Μεταφορών να αποστείλει αυτή την τροποποιημένη πρόταση Νόμου και να οδηγηθεί στη Βουλή για ψήφιση. Μέχρι σήμερα, εφαρμόζεται ο υφιστάμενος Νόμος, που αναφέρει ότι έρχεται το εξώδικο κοντά μας με συστημένη επιστολή και εμείς έχουμε την ευθύνη να βάλουμε τα στοιχεία γραπτώς και να τα στείλουμε με συστημένη επιστολή πίσω. Αυτή η διαδικασία όμως είναι πολύ χρονοβόρα και χάνονται εργατοώρες. Έχουμε αρκετό φόρτο εργασίας για να συγκεντρώνουμε καθημερινώς τα στοιχεία των παραβατών και να τα αποστέλλουμε. Είναι δεκάδες τα πρόστιμα κάθε βδομάδα και δεν αφορούν ξένους, αλλά Κύπριους οδηγούς παραβάτες που χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενα οχήματα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Η στροφή προς τα μεταχειρισμένα οχήματα και ο λόγος των τσουχτερών αυξήσεων
- Δεν πατάμε το… γκάζι της υγραεριοκίνησης-Η μετατροπή, το κόστος και οι κίνδυνοι
- Γιατί είναι επικίνδυνο να ανοίγουμε το κλιματιστικό μόλις μπούμε στο αυτοκίνητο
- Γιατί τυλίγονται στις φλόγες οχήματα εν κινήσει-Οι παγίδες που δεν υπολογίζουμε
- Οι εννιά κανόνες για μείωση στην κατανάλωση καυσίμων-Από παράθυρα μέχρι ελαστικά
- Το μαύρο κουτί που θα κρύβεται στα οχήματα, ο ρόλος του και τι θα καταγράφει
- Μακρύς ο δρόμος για την ηλεκτροκίνηση-Τα προβλήματα, οι σταθμοί και το κόστος
- Στην... πρίζα για ηλεκτρικά οχήματα-Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι αιτήσεις