inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Ανοίγει το κεφάλαιο revenge porn η Βουλή-Ανησυχία από τους αυξανόμενους αριθμούς

Προ των ευθυνών τους επιδιώκει να θέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στο θέμα της «εκδικητικής πορνογραφίας» ή όπως είναι ευρέως γνωστό, revenge porn, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανοίγοντας τη συζήτηση για το εν λόγω θέμα, ώστε να εντοπιστούν τα κενά, τα λάθη και οι παραλήψεις στο νόμο. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους οι βουλευτές έχουν προκαλέσει ανησυχία, αφού φαίνεται ότι υπάρχει μία αυξανόμενη τάση και σε αυτό το φαινόμενο, με την άποψη ότι η τεχνολογία για ακόμη μία φορά, έχει ξεπεράσει κατά πολύ την Πολιτεία, η οποία τρέχει καταϊδρωμένη να την προλάβει, να περιγράφει την εικόνα που επικρατεί.

Η Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες, μετά από πρόταση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, του Γιώργου Κουκουμά και της Αλεξάνδρας Ατταλίδου, θα ανοίξει το διάλογο, για ένα αρκετά σημαντικό θέμα, το οποίο έχει γίνει μάστιγα, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχουν νέα μέσα στη διάθεση κάποιου, που επιθυμεί να εκβιάσει οποιονδήποτε, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να αναρτήσει στο διαδίκτυο προσωπικές στιγμές κάποιου άλλου προσώπου, έχει προκαλέσει πανικό στους αρμόδιους, οι οποίοι θέλουν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να σταματήσει το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Ουσιαστικά, αυτό που επιδιώκει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσα από την έναρξη της συζήτησης, είναι να τεθεί επί τάπητος η νομοθεσία, ώστε να διαπιστωθούν που υπάρχουν κενά και λάθη, για να μπορέσει μετά να τα καλύψει με προτάσεις νόμου, είτε να ξεκινήσει συναντήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς, για να προχωρήσουν σε τροποποίηση του νόμου, με διαφορετικό τρόπο, αφού μέσα από μελέτη του θέματος, διαπιστώθηκε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία περιέχει κάποια «παραθυράκια».

«Με επιστολή της κοινοβουλευτικής οµάδας του ΑΚΕΛ ζητήσαμε να αρχίσει η εκπόνηση πρότασης νόµου µε την οποία να δηµιουργηθεί ξεχωριστή νοµοθεσία για την εκδικητική πορνογραφία. Στη νέα νοµοθεσία, θα πρέπει να περιληφθεί ποινικοποίηση του αδικήµατος ανεξαρτήτως του φύλου του θύµατος. Επιπρόσθετα, να θεσπιστεί ποινική υποχρέωση των ψηφιακών πλατφορµών ή/και παρόχων υπηρεσιών να διαγράφουν το περιεχόµενο εντός 12 ωρών από την ενηµέρωση της Αστυνοµίας, η οποία θα έχει και την ευθύνη παρακολούθησης εάν το υλικό διαγράφεται και πότε», εξήγησε στον REPORTER, ο ένας εκ των τριών εισηγητών και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς

Στο μεταξύ, μέσα από τη συζήτηση θα ανοίξει και ένα άλλο θέμα, αυτό των ευθυνών των πλατφόρμων στο διαδίκτυο, στις οποίες μπορεί να αναρτήσει ο καθένας οποιοδήποτε υλικό μπορεί και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει νόμος που να διέπει τη λειτουργία τους και να τους φέρει προ των ευθυνών τους, όταν βρεθεί κάποια παραβίαση.

Αυτό είναι και η κυριότερη παράμετρος που θέλουν να εξετάσουν οι βουλευτές και να ακούσουν από τους αρμόδιους τι συμβαίνει όταν εντοπιστεί σε μία πλατφόρμα revenge porn, τι κάνουν οι αρμόδιοι όταν λάβουν παράπονο ότι στη σελίδα τους υπάρχει τέτοιο υλικό και πότε πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από Αστυνομία ή άλλο αρμόδιο φορέα του κράτους, ώστε να κατέβει το υλικό.

«Η εκδικητική πορνογραφία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ραγδαίας αύξησης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του πολλαπλασιασμού ιστοσελίδων και πλατφορμών πορνογραφικού υλικού.  Οι συνέπειες της εκδικητικής πορνογραφίας είναι συνθλιπτικές για την ζωή των θυμάτων, που κατά κανόνα, αλλά όχι αποκλειστικά, είναι γυναίκες». 

Τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν

Ένας άλλος παράγοντας, που οδήγησε τους βουλευτές να εγγράψουν το θέμα προς συζήτηση, είναι και το γεγονός ότι τα θύματα, τις πλείστες φορές, φοβούνται να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια, με αποτέλεσμα να υποκύπτουν στους εκβιασμούς. Ωστόσο, αυτό ενέχει τον κίνδυνο να υπάρχει μόνο ένας νικητής, αφού μπορεί το θύμα να υπακούει στα αιτήματα των εκβιαστών, εντούτοις πολλές φορές το υλικό διανέμεται ή αναρτάται στο διαδίκτυο.

Μέσα από τη συζήτηση, οι βουλευτές θέλουν να ακούσουν τα μέτρα προστασίας προς τα θύματα και κατά πόσο υπάρχει το πλαίσιο να μιλήσουν, χωρίς να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες, ώστε να λήξει ο εφιάλτης τους με καλή κατάληξη.

Ανησυχητικοί οι αριθμοί

Στο μεταξύ, οι αριθμοί που έχουν ενώπιον τους οι Αρχές προκαλούν ανησυχία, αφού βάσει των στοιχείων που απέστειλε στη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τα τελευταία πέντε χρόνια καταγγέλθηκαν συνολικά εξήντα πέντε περιστατικά εκδικητικής πορνογραφίας, εκ των οποίων τα δώδεκα διερευνήθηκαν στα πλαίσια του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου του 2021. 

Την ίδια ώρα, όπως είχε ενημερώσει τη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία, η οποία να υποχρεώνει τις πλατφόρμες και τους παρόχους να διαγράφουν υλικό, όταν αναρτηθεί κάποιο βίντεο, χωρίς τη συγκατάθεση των ατόμων που απεικονίζονται σε αυτό και μόνο μετά από αίτημα της Αστυνομίας, διαγράφεται το υλικό.

Ένα άλλο σημείο που θα τεθεί στο τραπέζι, είναι και το τι συμβαίνει όταν τα θύματα είναι άνδρες, αφού μέσα από τις απαντήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπάρχει και αυτό το φαινόμενο. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο ενημέρωσε ότι από τις 65 καταγγελίες που έγιναν την τελευταία πενταετία, οι δέκα επτά αφορούσαν εκδικητική πορνογραφία με θύματα άντρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;