«Τουρίστας τραυματίστηκε μετά από πτώση στις Θαλασσινές Σπηλιές», «Διάσωση νεαρού μετά από πτώση στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο», είναι μερικοί από τους τίτλους ειδήσεων, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίοι καταδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίας, την ίδια ώρα που τα περιστατικά τραυματισμών αυξάνονται, χρόνο με το χρόνο.
Η περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών, έχει καταστεί επικίνδυνη και σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση στην οποία προχώρησε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπηση, πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη και ασταθής περιοχή για τη χρήση της από το κοινό, ωστόσο τουρίστες αλλά και ντόπιοι νεαρής ηλικίας κυρίως, δεν συμμορφώνονται με συστάσεις του φρουρού-ναυαγοσώστη που βρίσκεται στην περιοχή, αψηφούν τον κίνδυνο και βουτούν από το σημείο.
Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, κάθε καλοκαίρι βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω των αυξημένων περιστατικών και το έργο του έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το Σωστικό Σημείο, το οποίο έχει τοποθετηθεί πιλοτικά στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών από το 2020 σε συνεργασία με τη CYTA.
Μεγάλος ο αριθμός των περιστατικών φέτος
Μεγάλος είναι ο αριθμός επιχειρήσεων διάσωσης προσώπων, στις οποίες ανταποκρίθηκαν τα μέλη του Κέντρου Επιχειρήσεων από την περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών τα τελευταία χρόνια, όπως και κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Τα άτομα που πραγματοποιούν βουτιά από το σημείο, σύμφωνα με τον Αξιωματικό Επιχειρήσεων του ΚΣΕΔ Πλωτάρχη, Γιώργο Οικονόμου, δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο τον εαυτό τους, αλλά και το προσωπικό που συμμετέχει στη διάσωσή του, αφού πρόκειται για βραχώδη, απόκρημνη και με ρηχά νερά περιοχή.
Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο κος Οικονόμου, η προσέγγιση και η ανάσυρση των τραυματιών από το σημείο, καθίσταται δύσκολη, κυρίως λόγου του μεγάλου ύψους των βράχων. Μάλιστα, όπως εξήγησε, σε ορισμένα σημεία τα νερά είναι πολύ ρηχά και όταν ένα άτομο πηδήξει από το συγκεκριμένο σημείο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσκρούσει σε βράχους, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο νερό και δεν μπορεί κάποιος εύκολα να τους διακρίνει.

Διπλός ο ρόλος του φρουρού-ναυαγοσώστη
Ο Δήμος Παραλιμνίου, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι σοβαροί τραυματισμοί στην περιοχή, έχει εκμισθώσει φρουρό στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών, ώστε να αποτρέπει τον κόσμο να πραγματοποιεί βουτιές, ο οποίος είναι υπεύθυνος να ενημερώνει και το ΚΣΕΔ μέσω του Σωστικού Σημείου.
Ο ρόλος τους φρουρού είναι διπλός και όπως εξήγησε ο κος Οικονόμου, «πρώτον θα πρέπει να αποτρέπει τον κόσμο για βουτιές και δεύτερον και πιο σημαντικό, σε πιθανό τραυματισμό προσώπου θα πρέπει να μας ειδοποιεί με τη βοήθεια του Σωστικού Σημείου. Η διάσωση από το συγκεκριμένο σημείο είναι εξαιρετικά δύσκολη, ακόμα και για εξειδικευμένο προσωπικό, όπως είναι τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η ΕΜΑΚ και τα ελικόπτερα που συμμετάσχουν σε τέτοιες επιχειρήσεις. Παρά τις συστάσεις του φρουρού, υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες και για αυτό έχουμε τόσο συχνά τραυματισμούς».

Σωστικό Σημείο με αμφίδρομη επικοινωνία
Το Σωστικό Σημείο, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί πιλοτικά από το 2020, περιέχει εξοπλισμό για άμεση χρήση και διάσωση προσώπου που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Πρόκειται για ένα κυκλικό σωσίβιο σε θήκη. Όταν ο φρουρός ανοίξει τη θήκη, αμέσως ειδοποιείται το ΚΣΕΔ, το οποίο έχει ζωντανή εικόνα από την περιοχή και αμφίδρομη επικοινωνία με τους παρευρισκόμενους.
Δηλαδή, όπως εξήγησε ο κος Οικονόμου, «τα μέλη του ΚΣΕΔ μπορούν να μιλήσουν, να ακούσουν και να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθήσουν την επιχείρηση διάσωσης. Έχουμε πλήρη εικόνα για το τι γίνεται στην περιοχή και μέσω της επικοινωνίας μπορούμε, για παράδειγμα, να δούμε την κατάσταση του τραυματία, τα μέσα που επιχειρούν στην περιοχή, όπως επίσης μπορούμε να αξιολογήσουμε τις καιρικές συνθήκες της περιοχής και ανάλογα να κατευθύνουμε το προσωπικό. Όταν υπάρχει μια επιβεβαιωμένη πληροφορία για διάσωση ατόμου, ενεργοποιούμε το Εθνικό Σχέδιο Νέαρχος, το οποίο περιέχει όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τη διάσωση και κινητοποιούνται από το ΚΣΕΔ οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους».
Το Σωστικό Σημείο, ενεργοποιείται δύο με τρείς φορές κάθε βδομάδα και μάλιστα, το καλοκαίρι του 2020, ένα άτομο διασώθηκε με τη χρήση του σωσιβίου, το οποίο βρίσκεται στο Σωστικό Σημείο.
Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις, για να τοποθετηθούν και άλλα Σωστικά Σημεία σε περιοχές που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως της περιοχής των Θαλασσινών Σπηλιών, δηλαδή περιοχές που θέτουν σε κίνδυνο τους λουόμενους. Ήδη, πέραν των Θαλασσινών Σπηλιών, Σωστικό Σημείο έχει τοποθετηθεί και στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων και αναμένεται να τοποθετηθούν σε Λεμεσό και Πάφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο νοσοκομείο 23χρονη μετά από πτώση σε θαλάσσια περιοχή πλησίον του Κάβο Γκρέκο