powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Σάμαλι χωρίς λάδι

Σάμαλι χωρίς λάδι. Συνταγή του chef Σάββα Μάππουρα

ΥΛΙΚΑ

Σάμαλι χωρίς λάδι

  • 40 γρ. ταχίνι αχτύπητο
  • 280 γρ. ζάχαρη
  • 3 κόκκους μαστίχα
  • 790 γρ. σιμιγδάλι
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 750 γρ. σόδα, αναψυκτικό

Σιρόπι

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 4 γαρίφαλα
  • 1 μικρό κομμάτι ξυλάκια κανέλα
  • 30 γρ. ανθόνερο

Γαρνίρισμα

  • 75 γρ. ταχίνι αχτύπητο
  • 20 αμύγδαλα ασπρισμένα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

πυρίμαχο μπολ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σάμαλι χωρίς λάδι

Βήμα 1

Απλώστε 40 γρ. ταχίνι στον πάτο ενός γυάλινου πυρίμαχου σκεύους (33 x 22 εκ.) και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 280 γρ. ζάχαρη, 3 κόκκους μαστίχα και αλέστε 4 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 3

Προσθέστε 790 γρ. σιμιγδάλι, 3 κουταλάκια μπέικιν πάουτερ, ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα, 750 γρ. σόδα αναψυκτικό και ανακατέψτε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5 με την βοήθεια της σπάτουλας. Αδειάστε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος πάνω στην ταχίνι. Αφήστε στην άκρη για 2 ώρες. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Βήμα 4

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.

Γαρνίρισμα & Ψήσιμο

Βήμα 1

Σε ένα μικρό μπολ ζυγίστε 75 γρ. ταχίνι, 75 γρ. σιρόπι και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Περιεχύστε πάνω από το σάμαλι και γαρνίρετε με 20 αμύγδαλα.

Bήμα 2

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο (175°C) 40-45 λεπτά. Αφήστε στην άκρη για 15 λεπτά αφού βγάλετε από τον φούρνο. Χαράξτε τις μερίδες και αφήστε να κρυώσει. Ραντίστε το σάμαλι με το ζεστό σιρόπι και αφήστε να τραβήξει.

;