inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Ν. Πηλείδου: Έτσι θα προσελκύσουμε ξένους επενδυτές

Για τα κίνητρα και πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος, στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων μίλησε στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης ΕY Attractiveness Survey Cyprus 2020, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κυρίας Νατάσας Πηλείδου.
 
Η εν λόγω διοργάνωση είχε στόχο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης έρευνας  με θέμα την ελκυστικότητα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, έρευνα την οποία ετοίμασε η EY. Στο πλαίσιο συζήτησης με τον κ. Στέλιο Δημητρίου, Συνέταιρο και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Κύπρου, τέθηκαν στο μικροσκόπιο οι δράσεις και ενέργειες του Υπουργείου για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
 
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η κ. Πηλείδου σημείωσε ότι η εν λόγω μελέτη αποδεικνύει ότι είναι τεράστια η συμβολή των άμεσων ξένων επενδύσεων στο ΑΕΠ (29% το 2019) καθώς επίσης και το γεγονός ότι η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων πριν την πανδημία βρισκόταν σε πολύ καλά επίπεδα, καθώς είχε διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2018. «Αυτό δείχνει ότι είμασταν σε μια πολύ καλή πορεία, την οποία πρέπει να συνεχίσουμε μετά την πανδημία», ανέφερε.
 
Επίσης, πρόσθεσε, δείχνει ότι οι επενδυτές είναι πολύ ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωής και την υποδομή της Κύπρου, τόσο τη γενικότερη υποδομή όσο και τις διαδικτυακές/ψηφιακές υπηρεσίες μας κτλ.
 
Η Υπουργός υπογράμμισε ότι αυτό είναι πολύ θετικό, γιατί δείχνει ότι έχουμε μια γερή βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να στηριχθούμε για να προχωρήσουμε πιο πέρα, να αναπτύξουμε το 5G,  να προχωρήσουμε τα σχέδια για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, την διασύνδεση της Κύπρου ενεργειακά, την έλευση του ΦΑ κτλ. Επίσης, συμπλήρωσε η κ. Πηλείδου, πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι θεωρούν ότι έχουμε πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό, χαρακτηριστικό το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Κύπρο να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις.  
 
Οι πολιτικές
Η Νατάσα Πηλειδου ερωτήθηκε για τις πολιτικές, οι οποίες ακολουθούνται από την κυβέρνηση, προκειμένου να καταστεί η Κύπρος ακόμα πιο ελκυστική. Απαντώντας, απαρίθμησε τρεις από αυτές:
 
Α. Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, ανέφερε, είναι ο Μηχανισμός Ταχείας Δραστηριοποίησης ξένων εταιρειών, που μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον. Γνωστοποίησε ότι από κοινού με το ΥΠΕΣ και άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία, τυγχάνει επεξεργασίας ένα σχέδιο για βελτίωση και διεύρυνση του εν λόγω πλαισίου, με περαιτέρω μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και προσθήκη στις παρεχόμενες υπηρεσίες. «Το να έχεις ένα ενιαίο σημείο επαφής που να μπορεί να σου προσφέρει στήριξη ως επενδυτής είναι πολύ σημαντικό», υπογράμμισε η κ. Πηλείδου.
 
Β. Αναφέρθηκε επίσης στα θέματα ηλεκτρισμού, που είναι σημαντικό να γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια γιατί θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. «Το να έχουμε μια διασύνδεση με άλλες αγορές στον ηλεκτρισμό, θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξάγουμε κιόλας, αρά θα είναι εφικτή η προσέλκυση επενδυτών για φωτοβολταϊκά και άλλου είδους ανανεώσιμες πηγές πολύ πιο γρήγορα», σημείωσε.
 
Γ. Η Νατάσα Πηλείδου, αναφέρθηκε επίσης τα κίνητρα που δίδονται για τη βιομηχανία (2020 – 30), τα οποία είναι δυνατό να ενδυναμώσουν  τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, επιτρέποντας τους να προσελκύσουν επενδυτές. Μερικά τέτοια παραδείγματα είναι  η φαρμακοβιομηχανία, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι τηλεπικοινωνίες κτλ. «Για να γίνει αυτό πρέπει να ενδυναμωθούν οι εταιρείες μας και τα προϊόντα τους, που σημαίνει ότι και η ανάγκη για branding του κυπριακού προϊόντος είναι πολύ σημαντική, που είναι κάτι για το οποίο κάνουμε  μελέτη αυτή τη στιγμή», σημείωσε. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι σημαντική είναι και η ενδυνάμωση των εμπορικών κέντρων  στο εξωτερικό ώστε να μπορούν να στηρίζουν τις κυπριακές εταιρείες, να γίνουν πιο γνωστά τα κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε η Κύπρος να γίνει ευρέως πιο γνωστή, όχι μόνο ως επενδυτικός προορισμός αλλά και ως προορισμός για doing business. «Αυτό  μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της Κύπρου, γιατί στην ‘έρευνα της EY είδαμε ότι εκείνοι που δεν γνωρίζουν για την Κύπρο έχουν πιο αρνητική εικόνα για τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό  από εκείνους που έχουν την  εδώ εμπειρία, άρα είναι σημαντικό να γίνουν αυτές οι ενέργειες», υπογράμμισε η κ. Πηλείδου.
 
 
Στρατηγικές ανάπτυξης
 
Η υπουργός ρωτήθηκε για τη στρατηγική που θα προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις.
 
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση που αναπτύσσει το ΥΠΟΙΚ  στο πλαίσιο  της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να φορολογούνται περισσότερο εκείνοι που ρυπαίνουν αλλά παράλληλα να δοθούν και κίνητρα που θα προωθήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας από εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, όπως επίσης και ευρύτερα κάποιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που  θα βοηθούσαν να γίνει πιο ελκυστικό το πλαίσιο.
 
Σε ότι αφορά την τεχνολογία, γίνεται προσπάθεια από το Υφυπουργείο Καινοτομίας για την περαιτέρω αυτοματοποίηση του δημόσιου τομέα αλλά και την ενδυνάμωση των ερευνητικών κέντρων
 
Αναφέρθηκε, εξάλλου, στα σχέδια χορηγιών, στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες οι κυπριακές εταιρείες, ακόμα και εκείνες από το εξωτερικό με Κύπριους μετόχους. «Θα δοθούν πολλά χρήματα για ενεργειακή αναβάθμιση, για μεταποίηση, για οινοποιεία, για γυναικεία/νεανική επιχειρηματικότητα, κυκλική οικονομία και γενικότερα την πράσινη ανάπτυξη. Άρα αυτά είναι κίνητρα, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν κυπριακές εταιρείες προκειμένου να  αναπτύξουν συνεργασίες, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν και τα σχέδια για προβολή στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.
 
Χρειάζεται στόχευση σε αγορές και επενδυτές
 
Ερωτηθείσα για το τι πρέπει να αλλάξει στην επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος για προσέλκυση ξένων επενδυτών, η Νατάσα Πηλείδου τόνισε ότι τα θέματα αυτά εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Invest Cyprus. Υπογράμμισε ωστόσο την  ανάγκη περαιτέρω στόχευσης και στοχοπροσηλωσης, σε αντίθεση με την πιο γενική προώθηση που γινόταν πιο παλιά. «Χρειάζονται στοχευμένες ενέργειες και προσέγγιση συγκεκριμένων επενδυτών, σε συγκεκριμένες αγορές και για συγκεκριμένους. Σίγουρα τα εμπορικά κέντρα στο εξωτερικό και οι πρεσβείες έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν και μέσω της οικονομικής διπλωματίας και σε σχέση με συνεργασίες με εταιρείες που είτε δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, είτε με τις οποίες έχουμε εξαγωγικές σχέσεις», κατέληξε η κ. Πηλείδου.
 
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;