powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Στα όπλα για το ωράριο

Στη δικαιοσύνη ετοιμάζεται να προσφύγει ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, αξιώνοντας θεσμοθέτηση ωραρίου για τα μέλη του. Ένα πάγιο αίτημα του Συνδέσμου το οποίο πέρασε από συμπληγάδες, χωρίς αίσια κατάληξη μέχρι στιγμή. Η απόφαση του Συνδέσμου για λήψη νομικών μέτρων, έρχεται μετά την πρόσφατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτημά του σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας για τα μόνιμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, απάντηση η οποία «καίει» την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με την Κομισιόν και το Δικαστήριο της Ε.Ε., «οι συνήθεις δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων καλύπτονται από την ευρωπαϊκή οδηγία για τον χρόνο εργασίας». Αντιστοίχως, το τι ισχύει στις κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις σε σχέση με το ωράριο, φαίνεται να παρεκκλίνει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον χρόνο εργασίας, όπως διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Αξιωματικών.
 
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Η ερώτηση του Συνδέσμου τέθηκε ομόφωνα από τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές, κατόπιν συναντήσεων αντιπροσωπειών του Συνδέσμου Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Κυπριακού Στρατού στις Βρυξέλλες, το περασμένο φθινόπωρο. Η απάντηση ήρθε στις 17 Μαΐου από την κ. Marianne Thyssen, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως αναφέρει η κ. Thyssen, «η οδηγία για τον χρόνο εργασίας καθορίζει τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις περιόδους ημερήσιας ανάπαυσης, τα διαλείμματα, την εβδομαδιαία ανάπαυση, τη μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας και την ετήσια άδεια. Όσον αφορά στις ένοπλες δυνάμεις ειδικά, και όπως έχει ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οδηγίες-πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια και για τον χρόνο εργασίας περιέχουν αρκετές παρεκκλίσεις εφαρμοστέες στον χρόνο εργασίας και τις περιόδους ανάπαυσης των μελών του στρατού, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών αυτών. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι συνήθεις δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων καλύπτονται από την οδηγία για τον χρόνο εργασίας. Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις για τις ένοπλες δυνάμεις οι συνήθεις κανόνες που προβλέπουν οι οδηγίες είναι δυνατόν να μην εφαρμόζονται».
 
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΙΣ ΩΡΑΡΙΟ
Η θεσμοθέτηση του ωραρίου αποτελεί πάγιο αίτημα των μόνιμων στελεχών της Εθνικής Φρουράς. Στην Κύπρο, οι υπαξιωματικοί και αξιωματικοί δεν έχουν θεσμοθετημένο ωράριο. Η πρακτική που ακολουθείται είναι η ρύθμιση του ωραρίου με διαταγές του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Όλα τα θέματα σε σχέση με τις ώρες εργασίας και τις υπηρεσίες βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια των εκάστοτε Διοικητών των Στρατιωτικών Μονάδων. Αποτέλεσμα αυτού, όπως δήλωσε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Χρήστος Ψαράς, να υπάρχουν στελέχη της ΕΦ, οι οποίοι εργάζονται μέχρι και 80 ώρες την εβδομάδα!
 
ΡΕΠΟ ΑΝΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τον κ. Ψαρά, αίτημα του Συνδέσμου είναι αποκλειστικά και μόνο η θεσμοθέτηση ενός ωραρίου, καθορισμένο αν είναι εφικτό σε εβδομαδιαία βάση. Ερωτηθείς, για το κατά πόσον θα διεκδικήσουν και χρήματα για τις υπερωρίες των μελών τους μετά τη θεσμοθέτηση του ωραρίου, ο κ. Ψαράς απάντησε αρνητικά. «Δεν ζητάμε χρηματική αποζημίωση για τις υπερωρίες, επιδίωξή μας είναι να σταματήσει η αυθαιρεσία», τόνισε. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο διεκδίκησης υπερωριών σε μελλοντικό στάδιο. «Για την ώρα», σημείωσε, «εισηγούμαστε όπως ανταλλάζονται οι υπηρεσίες με ρεπό». 
 
ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΥΠΑΜ
Διαφορετική είναι η ανάγνωση της οδηγίας της Κομισιόν από το Υπουργείο Άμυνας. Έγκυρη πηγή από το υπουργείο ανέφερε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ότι η τελευταία πρόταση στο κείμενο που απέστειλε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιθανότατα μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη διαχείριση του θέματος. Και αυτό, όπως μας επισημάνθηκε, καθώς αφήνει παράθυρο για εξαιρέσεις σε σχέση με τους εργαζόμενους στις ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, στο υπουργείο αναμένουν να μελετήσουν ενδελεχώς την απάντηση της Κομισιόν για να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα.
 
ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.
Θέσαμε το θέμα ενώπιον των ευρωβουλευτών, Λευτέρη Χριστοφόρου και Νεοκλή Συλικιώτη. Και οι δύο τόνισαν ότι το κράτος πρέπει να εξετάσει το ζήτημα και να εναρμονίσει τους κανονισμούς/νομοθεσία του με την Ε.Ε. «Πρέπει να είμαστε συμβατοί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα», δήλωσε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, σημειώνοντας πως κάποια από τα αιτήματα των αξιωματικών έχουν βάση. Πρέπει, τόνισε, να γίνει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους, λαμβάνοντας υπόψη και το τι ισχύει στην Ε.Ε. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός των αρχών, πάνω στις οποίες στηρίζονται τα δικαιώματα κάθε εργαζόμενου. «Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν φτάνει μόνο να διακηρύσσουμε τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά πρέπει κιόλας να συνάδουμε μαζί τους».
 
ΞΑΝΑΠΑΙΡΝΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Πάντως, έγκυρες πηγές από το Υπουργείο Άμυνας ανέφεραν στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ότι ο αρμόδιος υπουργός, Χριστόφορος Φωκαΐδης, μελετά την επανακατάθεση στη νέα Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, που είχε συζητηθεί στην προηγούμενη Βουλή, αλλά δεν είχε αίσια κατάληξη. Η εν λόγω πρόταση Νόμου είχε τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας το 2015, ωστόσο λόγω έντονων διαφωνιών που είχαν προκύψει τότε μεταξύ υπουργείου και βουλευτών, ο υπουργός το είχε αποσύρει. Οι διαφωνίες τότε είχαν εστιαστεί περισσότερο στον αριθμό των υπηρεσιών των στελεχών της ΕΦ, με το ΓΕΕΦ να κάνει λόγο για τέσσερις τον μήνα και μερίδα βουλευτών να επιμένει στις τρεις.
Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για προσωπικές σκοπιμότητες συγκεκριμένων βουλευτών, οι οποίοι επέμεναν στη θέση τους, παρά τις προειδοποιήσεις του ΓΕΕΦ ότι δεν θα καλύπτονταν οι ανάγκες της ΕΦ. Ωστόσο, όπως μας επισημάνθηκε, σήμερα με την σχεδόν εξ ολοκλήρου ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας (τα περισσότερα μέλη της είτε δεν επαναδιεκδίκησαν είτε δεν επανεκλέχθηκαν), το υπουργείο ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να γίνει εποικοδομητικός διάλογος και να υπάρξει αίσια κατάληξη στην ψήφιση Νόμου, που να καθορίζει ωράριο για τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς.
 
 
 
 
;