Σε ένα περιβάλλον όπως το κυπριακό, με τις παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, η υπεύθυνη κηπουρική αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αναφέρουν, σε ανακοίνωση τους, το Υπουργείο Γεωργίας και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.
Σημειώνουν ότι η υπεύθυνη κηπουρική δεν αφορά μόνο το τι φυτεύουμε, αλλά και το πώς φροντίζουμε το περιβάλλον γύρω μας.
«Κάθε αυλή, κάθε γλάστρα στο μπαλκόνι μπορεί να γίνει μια μικρή όαση πρασίνου που ενισχύει τη βιοποικιλότητα και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα, ενώ προσφέρει ταυτόχρονα δροσιά και ομορφιά. Στην Κύπρο, η κηπουρική είναι μια παράδοση στενά συνδεδεμένη με την κουλτούρα και την καθημερινότητά μας. Από τα αρωματικά φυτά στις αυλές μέχρι τα δέντρα που δροσίζουν τα σπίτια μας και τους μικρούς οικιακούς λαχανόκηπους, η ενασχόληση με τη γη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής στο νησί», προσθέτουν.
Αναφέρουν, επίσης, ότι σε ένα περιβάλλον όπως το κυπριακό, με τις παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, η υπεύθυνη κηπουρική αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
«Η επιλογή των κατάλληλων τοπικών φυτών, όπως η λεβάντα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι ή τα ελαιόδεντρα, συμβάλλει στη δημιουργία κήπων που αντέχουν στις συνθήκες του νησιού και υποστηρίζουν τη ντόπια πανίδα, όπως για παράδειγμα τις μέλισσες και τις πεταλούδες», σημειώνουν και αναφέρουν, επιπρόσθετα, ότι με αφορμή τη συμμετοχή της Κύπρου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία #PlantHealth4Life, η οποία υλοποιείται σε 26 χώρες, το Τμήμα Γεωργίας στέλνει ένα σαφές μήνυμα, πως η προστασία της υγείας των φυτών και του περιβάλλοντος ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι.
Προσθέτοντας ότι η εκστρατεία, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2025, στοχεύει στην ενημέρωση και την ενεργοποίηση των πολιτών ώστε να αντιληφθούν τη βαθιά σύνδεση ανάμεσα στα φυτά, την ανθρώπινη υγεία, τη διατροφική ασφάλεια και το μέλλον του πλανήτη μας.
«Μέσω της εκστρατείας #PlantHealth4Life, καλούμε όλους τους πολίτες να γίνουν κηπουροί με επίγνωση – να παρατηρούν, να επιλέγουν σωστά και να φροντίζουν τον κήπο τους και τα φυτά τους με σεβασμό. Η υπεύθυνη κηπουρική είναι στάση ζωής», δήλωσε η Δρ Άνθεμις Μελιφρονίδου – Παντελίδου, Ανώτερη Λειτουργός Επιθεώρησης Προϊόντων και υπεύθυνη στα θέματα Φυτοϋγείας του Τμήματος Γεωργίας.
Οι 3 + 1 βασικοί άξονας για να γίνουμε υπεύθυνοι κηπουροί είναι οι εξής: επιλέγουμε σοφά τα φυτά μας, λέμε «όχι» στην υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, φροντίζουμε για την έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών και σεβόμαστε το νερό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το διαδίκτυο προσφέρει ένα παγκόσμιο παράθυρο για την προμήθεια φυτών από χώρες εκτός της ΕΕ. Ο υπεύθυνος κηπουρός, όμως, πριν πατήσει το κουμπί «αγορά», πρέπει να γνωρίζει ότι όλα τα φυτικά προϊόντα που εισέρχονται στην ΕΕ πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό φυτοϋγείας. Η ΕΕ, έχει καταρτίσει κατάλογο εισαγωγών φυτών υψηλού κινδύνου, ώστε να ενημερώνεται το κοινό.
Τα φυτά, οι θάμνοι και οι σπόροι που ταξιδεύουν και αποτελούν αντικείμενο εμπορίας στην ΕΕ πρέπει να φέρουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο - το οποίο δείχνει ότι το φυτό είναι απαλλαγμένο από επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες. Η επαλήθευση αυτής της ταυτότητας είναι σημαντική.
«Φρόντισε τον Κήπο σου, Στήριξε τη Ζωή στον Πλανήτη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας www.moa.gov.cy/da καθώς επίσης και την ιστοσελίδα της εκστρατείας #PlantHealth4Life https://www.efsa.europa.eu/cyEL/plh4l