Νέο γύρο αντιπαράθεσης έφερε το προσχέδιο της έκθεσης PEGA, στο οποίο καταγράφεται εξαγωγή και χρήση συστημάτων παρακολούθησης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη μια να ζητούν απαντήσεις από Κυβέρνηση και Εισαγγελία, αφού στην έκθεση αφήνονται σκιές για το κλείσιμο της υπόθεσης του κατασκοπευτικού βαν, ενώ από την άλλη, ο ΔΗΣΥ επαναλαμβάνει τη θέση πως δεν εμπλέκεται σε παρακολουθήσεις, ζητώντας παράλληλα να ξεκαθαριστεί άμεσα το θέμα.
Μετά το ΑΚΕΛ, κατηγορίες στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξαπέλυσε και το ΔΗΚΟ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κυβερνών κόμματος να σηκώνει το γάντι και να μιλά για πρίγκιπες του ψεύδους και να στέλνει το μήνυμα πως το ψέμα έχει κοντά πόδια.
Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Δημητρίου αναφέρει πως, «το ΔΗΚΟ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε διατεταγμένη υπηρεσία σπίλωσης του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, συνεχίζουν να εμπλέκουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Αυτή η ξεκάθαρη πολιτική σκοπιμότητα και συκοφαντία από τους πρίγκηπες του ψεύδους, πρέπει να σταματήσει».
Τόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτει, «δεν έχουν καμία ανάμιξη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Και δεν περνά ημέρα που να μην επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους ότι θέλουμε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα προς πάσα κατεύθυνση. Είναι όμως τέτοιος ο αντιπολιτευτικός οίστρος ορισμένων καθώς και η έλλειψη των όποιων πολιτικών επιχειρημάτων που απλά κωφεύουν στα όσα λέμε. Το ψέμα όμως έχει κοντά πόδια και η λάσπη θα επιστρέψει σε εκείνους που την εκτοξεύουν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο REPORTER παρουσιάζει την έκθεση PEGA-Όσα καταγράφονται για τις παρακολουθήσεις
«Ακόμη ένα σκάνδαλο που εκθέτει την Κυπριακή Δημοκρατία»
Προηγουμένως, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Θεόδωρος Μανιταράς, ανέφερε ότι, «ακόμη μια πέτρα κάτω από την οποία βρίσκεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ακόμη ένα σκάνδαλο διαστάσεων. Ακόμη ένα σκάνδαλο που εκθέτει την Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς. Ακόμη μια πέτρα κάτω από την οποία, βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, ο Αβέρωφ Νεοφύτου».
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι, «η αναφορά της Ευρωβουλευτού Σόφι ιν ‘τ Βελντ, μέλους της εξεταστικής επιτροπής PEGA, πρέπει να προβληματίσει όλους πολύ σοβαρά. Η Ολλανδή ευρωβουλευτής δήλωσε ότι,«η Κύπρος, όπου αφιερώθηκε το μεγαλύτερο κεφάλαιο του προσχεδίου, θα πρέπει να εξεταστεί πολύ περισσότερο» , και πρόσθεσε ότι: «υπάρχουν ενδείξεις πως κατασκοπευτικά λογισμικά χρησιμοποιήθηκαν κατά πολιτών." Οι εξελίξεις καθιστούν απαραίτητη την πλήρη διαφάνεια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας να καταθέσει ενώπιον της Βουλής το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή για το κατασκοπευτικό βαν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεις στην έκθεση PEGA για παρακολουθήσεις-Εμπλέκει ΥΚΑΝ και Αρχηγείο
«Δραστηριοποιούνται στην Κύπρο εταιρείες παραγωγής κακόβουλων λογισμικών»
Στο μεταξύ από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών, όπου συζητήθηκε η υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι, «προτού τοποθετηθώ για την ουσία του ζητήματος, αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Τορναρίτης έχει προβεί σε δηλώσεις ισχυριζόμενος ότι ο ΔΗΣΥ έχει ανοίξει δρόμους για τη Δημοκρατία. Στη μνήμη των πολιτών, η μόνη σχέση των πολιτικών πατεράδων και των παππούδων ορισμένων με τη Δημοκρατία – όχι προφανώς του κ. Τορναρίτη αλλά της παράταξης του- ήταν οι γεμάτοι δρόμοι το 1974 από τάνκς και ερπύστριες. Γι’ αυτό όταν κάποιοι επικαλούνται τη Δημοκρατία, είναι καλά να είναι διπλά προσεκτικοί διότι σίγουρα δεν είναι εκείνοι που άνοιξαν δρόμους για τη Δημοκρατία».
Σε ότι αφορά, πρόσθεσε, «το ζήτημα που είχαμε σήμερα ενώπιον μας. Εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουμε τοποθετηθεί δημόσια κατ’ επανάληψη για την δραστηριότητα εταιρειών παραγωγής λογισμικών διπλής χρήσης και παραγωγής λογισμικών spyware, κακόβουλων λογισμικών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η σημερινή συνεδρία, η οποία ήταν αποτέλεσμα αυτεπάγγελτου θέματος που εγγράφηκε από τη δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική και βεβαίως επιβεβαιωτική των καταγγελιών μας και των πληροφοριών μας και των ανησυχιών μας».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Δαμιανού, «έχει επιβεβαιωθεί ότι δραστηριοποιούνται στην Κύπρο εταιρείες παραγωγής κακόβουλων λογισμικών spyware. Έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει υπάρξει αδειοδότηση και εξαγωγή τέτοιων προϊόντων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχει επιβεβαιωθεί ότι Τμήματα και Υπηρεσίες ενεπλάκησαν, κατόπιν διαβημάτων από το Γραφείο του Προέδρου του Συναγερμού, σε μια διαδικασία εκ μέρους της εταιρείας WISPEAR του κ. Ντίλιαν αναφορικά με προσφορά που της είχε κατακυρωθεί στην Ολλανδία αλλά πρωτίστως έχει επιβεβαιωθεί πως το γεγονός ότι στην Κύπρο δραστηριοποιείται ένα θερμοκήπιο εταιρειών παραγωγής κακόβουλων λογισμικών, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα ενός υγειούς προφανώς επιχειρείν αλλά είναι αποτέλεσμα μιας υπόθαλψης, μιας ενίσχυσης από πολιτικές πλάτες. Και αυτές οι πολιτικές πλάτες δεν είναι άλλες από εκείνες των κυβερνώντων. Του Προεδρικού και του ΔΗΣΥ».
Όπως τόνισε, «επαναλαμβάνεται σαν φάρσα η ιστορία, δυστυχώς η διάψευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι περίπου όλα αυτά είναι αποκύημα φαντασίας, είναι ανάλογη και αντίστοιχη με τις διαψεύσεις στις οποίες προέβαιναν για τα χρυσά διαβατήρια και στο τέλος η ανθρωπότητα ολόκληρη και η οικουμένη έχει καταδικάσει την Κύπρο γι’ αυτό το παράνομο πάρτυ χρυσών διαβατηρίων. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι κατ’ ανάλογο τρόπο φαίνεται ότι θα καταλήξει και αυτή η ιστορία αναφορικά με τα λογισμικά διπλής χρήσης και τα λογισμικά spyware, τα οποία προφανώς μέσα από την δράση Κυπριακών εταιρειών έχουν επιμολύνει και την Ελλάδα και τον Ελλαδικό δημόσιο βίο.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι, «για μας αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά. Είναι ζητήματα κράτους δικαίου, είναι ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Δημοκρατίας για αυτό θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να διορθωθούν διαδικασίες, να διορθωθούν νομοθεσίες εκεί και όπου χρειάζεται αλλά πρωτίστως για να αλλάξουν νοοτροπίες που τα τελευταία δέκα χρόνια είναι παγιωμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αποκαλύψεις της PEGA, τα παραθυράκια στο νόμο και ο μονόδρομος της Κυβέρνησης
«Αντί να απαντήσει ο ερωτήματα, διόγκωσε τους προβληματισμούς»
Ακόμη ένα μη – τιμητικό τίτλο για το νησί μας κατάφερε να δώσει η Κυβέρνηση, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το προσχέδιο της έκθεσης της PEGA για τις παρακολουθήσεις, το νησί μας λειτουργεί «ως κέντρο εξαγωγής λογισμικών παρακολούθησης», ανέφερε, στο μεταξύ, στη δική του ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων. Αν και όπως αναφέρει η PEGA το νομικό πλαίσιο υπάρχει στα χαρτιά, ωστόσο η πράξη πόρρω απέχει από τη θεωρία, με αποτέλεσμα η Κύπρος να αποτελεί πόλο έλξης τέτοιου είδους εταιρειών, σημείωσε.
«Δυο Υφυπουργεία, οκτώ Υπουργεία, η Νομική Υπηρεσία και η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών εμπλέκονται στην αδειοδότηση των εταιρειών παραγωγής και εξαγωγής λογισμικών στο εξωτερικό. Πέραν των 30 εταιρειών κατέχουν άδεια να παραγάγουν και να εξάγουν τα εν λόγω λογισμικά, εκ των οποίων οι 10 ακόμη και σήμερα είναι ενεργές, με τέσσερις να ειδικεύονται στα λογισμικά κατασκοπείας», επεσήμαναν οι Οικολόγοι.
Αναφερόμενοι στη σημερινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, υπέδειξαν πως «αντί να απαντήσει ερωτήματα, διόγκωσε τους προβληματισμούς για το τί ακριβώς κρύβεται πίσω από την ιστορία με το κατασκοπευτικό βαν, την εμπλοκή του Δημοκρατικού Συναγερμού με αδειοδότηση σχετικής εταιρείας στο εξωτερικό, τί οδήγησε στην απαλλαγή των φυσικών προσώπων από την ποινική διαδικασία εξέτασης και πολλά άλλα».
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ενστερνιζόμαστε την εισήγηση της PEGA, το νησί μας να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην απαγόρευση της πώλησης, απόκτησης, μεταφοράς και χρήσης spyware σε όλη την ΕΕ, υπογράμμισε το Κίνημα Οικολόγων.
«Ταυτόχρονα, καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει - ακόμη και τώρα - εξηγήσεις και να προχωρήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας για τη σύνδεση του σκανδάλου με την Ελλάδα και τις εταιρείες παρακολούθησης. Ένα από τα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι ποιοι άνοιξαν τις πόρτες σε αυτές τις εταιρείες και για ποιο λόγο. Η σοβαρότητα της εν λόγω υπόθεσης δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός», κατέληξε.
«Ανεξάρτητη έρευνα εδώ και τώρα για τις παρακολουθήσεις»
Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος για την Προεδρία, Μάριος Ηλιάδης, ανέφερε ότι, «παρά την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης να πείσουν με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις (PEGA), ότι το όλο θέμα δεν αφορά και δεν αγγίζει την Κύπρο, ήλθε το προσχέδιο της Έκθεσης της εισηγήτριας της Επιτροπής, για να μας προσγειώσει στην οδυνηρή πραγματικότητα».
Αν και οι Κυπριακές Αρχές, πρόσθεσε, «όπως δήλωσαν τα ίδια τα μέλη της PEGA, αρνήθηκαν να τους επιτρέψουν πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες και έγγραφα, – γεγονός που αποτελεί από μόνο του ύποπτο – στην ειδική αναφορά της έκθεσης της εισηγήτριας για την Κύπρο, σημειώνεται με σαφήνεια ότι εντοπίστηκαν σοβαρές ενδείξεις ότι η χώρα μας αποτελεί σημαντικό κόμβο παραγωγής και εξαγωγής κακόβουλων λογισμικών καθώς και ότι όντως υπήρξαν παρακολουθήσεις με τέτοια λογισμικά».
Η διαπίστωση αυτή, αναφέρει ο κ. Ηλιάδης, «όχι μόνο εκθέτει για μία ακόμα φορά την Κύπρο διεθνώς, ως κέντρο προώθησης και διευκόλυνσης παράνομων δραστηριοτήτων, αλλά προκαλεί και σοβαρές ανησυχίες και αμφιβολίες στους πολίτες όσον αφορά την κατοχύρωση των προσωπικών ελευθεριών και των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων».
Είναι προφανές, σημειώνει, «ότι την απόλυτη ευθύνη της μετατροπής της Κύπρου σε ξέφραγο αμπέλι κάθε παράνομης δραστηριότητας την φέρει αποκλειστικά η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Πολιτειακοί θεσμοί που αποδεικνύονται για μία ακόμα φορά ανίκανοι ή απρόθυμοι να υπερασπιστούν το εθνικό συμφέρον και τα δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών».
Όπως προσθέτει ο κ. Ηλιάδης, «οι αναφορές στην έκθεση της εισηγήτριας της PEGA για περίεργους χειρισμούς στην υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν αλλά και για διασυνδέσεις διακινητών παράνομων λογισμικών με συγγενικά πρόσωπα Πολιτειακών αξιωματούχων εγείρουν επιπρόσθετα ερωτηματικά. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά ή να καμώνεται ότι τίποτα δεν συμβαίνει. Οφείλει έστω και τώρα να αναλάβει και η ίδια τις πολιτικές της ευθύνες αλλά και να προχωρήσει άμεσα στην διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας με ένα διπλό στόχο:
Να οδηγήσει στην δικαιοσύνη όσους τυχών ενεπλάκησαν σε τέτοιους είδους παράνομες δραστηριότητες και να εντοπίσει και κλείσει κάθε κενό και αδυναμίες στην εγχώρια νομοθεσία που επιτρέπουν την ανάπτυξη τέτοιων παράνομων και αντιδημοκρατικών δραστηριοτήτων».