Έντονα ενοχλημένα παρουσιάζονται κάποια στελέχη του Κινήματος Οικολόγων με την έκβαση που είχε τελικά η διαδικασία επιλογής υποψηφίου, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η ηγεσία του Κινήματος είχε ενώπιον της συγκεκριμένες επιλογές και σε αυτό το πλαίσιο συνομίλησε και έλαβε από τους υποψηφίους τις θέσεις τους για μια σειρά από ζητήματα.
Ωστόσο ήταν γνωστό εδώ και καιρό πως οι διαφορετικές τάσεις που καταγράφονται εντός του Κινήματος, δεν θα έκαναν εύκολη την οποιαδήποτε επιλογή. Εντός των Οικολόγων υποθάλπτει εδώ και καιρό ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ των διαφορετικών τάσεων, που εμφανίστηκαν και πριν τις βουλευτικές εκλογές. Από τη μια στελέχη που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της Ομοσπονδίας και διεκδικούν μια προοδευτική και αριστερόστροφη πολιτική από το κόμμα και από την άλλη στελέχη που τάσσονται ξεκάθαρα κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και επιδιώκουν μια πιο κεντρώα και μετριοπαθή προσέγγιση των ζητημάτων.
Αυτός θεωρούν κάποιοι πως ήταν και ο λόγος που στις βουλευτικές του 2021 το κόμμα απέτυχε να πιάσει τα ποσοστά που επιδίωξε, παρά το γεγονός πως στην αφετηρία εκείνης της προεκλογικής περιόδου τα δεδομένα ήταν πολύ θετικά για το Κίνημα. Δημοσκοπικά κινείτο σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ και η αλλαγή ηγεσίας λειτούργησε ευεργετικά για το κόμμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σενάρια για την έκβαση των εκλογών και η κανονικότητα κυβέρνησης μειοψηφίας
Ωστόσο στη συνέχεια διάφορα γεγονότα, έφεραν παλινδρομήσεις, που οδήγησαν στην εκλογική αποτυχία του Μαΐου του 2021, με το κόμμα να μπαίνει τελευταίο στη Βουλή με ποσοστό πολύ μικρότερο από εκείνο που κατέγραφαν αρχικά διάφορες δημοσκοπήσεις.
Το ίδιο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετώπισε το Κίνημα και στην προσπάθεια του να διαμορφώσει μια τελική πρόταση για τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές. Τα δύο στρατόπεδα που κυριαρχούν εντός των κόλπων του, υποχρέωσαν τελικά την ηγεσία να συμβιβαστεί με το «μη χείρον βέλτιστο», για το κόμμα, από τη στιγμή που οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα έφερνε αντιδράσεις από τη μια ή την άλλη πλευρά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ιδιομορφίες των εκλογών, τα προβλήματα συσπείρωσης και οι ψηφοφόροι-τιμωροί
Εξάλλου και τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Εκλογική Συνέλευση επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός και ως ένα σημείο, ουσιαστικά καταγράφουν τις δυνάμεις της καθεμίας τάσεις εντός του Κινήματος. Είναι ξεκάθαρο πως η πλειοψηφία των μελών τάσσονταν υπέρ μιας πιο προοδευτικής πορείας με υποψήφιο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό επιθυμούσε ουσιαστικά, επανάληψη της επιλογής του 2018, όταν το κόμμα στήριξε τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ψηφίζοντας αυτή τη φορά υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος όπως είναι γνωστό υποστηρίζεται από τα κόμματα του Ενδιάμεσου, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ-Συνεργασία και Αλληλεγγύη.
Μικρότερα, αλλά αξιοσημείωτα ποσοστό, κατέγραψαν και οι Αχιλλέας Δημητριάδης και Γιώργος Κολοκασίδης, οι οποίοι επίσης εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, οι οποίες ωστόσο μπορούν να ενταχθούν και να συνυπολογιστούν με τις επιλογές Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη. Άλλωστε ο κ. Δημητριάδης υπήρξε ως η άλλη επιλογή του ΑΚΕΛ απέναντι στον κ. Μαυρογιάννη, ενώ ο κ. Κολοκασίδης, είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται από τις τάξεις του ΔΗΚΟ και έχει διαγράψει μια πορεία με θέσεις αρχών, ειδικά σε σχέση με το Κυπριακό και τη λύση της ΔΔΟ. Συνεπώς θα μπορούσε κάποιος να πει πως ενώπιον των μελών των Οικολόγων τέθηκαν τέσσερις υποψήφιοι, αλλά ουσιαστικά δύο σχολές σκέψεις: Η πιο προοδευτική και η πιο μετριοπαθείς ή συντηρητική. Το 57% τάχθηκε υπέρ των Μαυρογιάννη και Δημητριάδη, ενώ το 41% υπέρ των Χριστοδουλίδη και Κολοκασίδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το... «Έμπα» Χριστοδουλίδη και το «έβγα» της ταμπέλλας με ανυψωτικό
Αυτή φαίνεται να είναι και η δυναμική των δύο τάσεων που επικρατούν εντός του κόμματος. Υπενθυμίζεται πως για να επιτύγχανε κάποιος υποψήφιος τη στήριξη από το κόμμα, θα έπρεπε να λάβει στην εσωκομματική διαδικασία της περασμένης Κυριακής, το 60% των ψήφων. Τα ποσοστά, ωστόσο που έλαβαν οι υποψήφιοι, δεν αφήναν περιθώριο για κάτι τέτοιο.
Πάντως ήταν κάτι που απασχόλησε έντονα την ηγεσία του Κινήματος τις τελευταίες εβδομάδες, με τις προτάσεις να πηγαινοέρχονται σε σχέση με το ποια διαδικασία θα μπορούσε να ακολουθηθεί, αφενός χωρίς να παραβιάζεται το Καταστατικό και αφετέρου με το κόμμα να λαμβάνει μια ξεκάθαρη απόφαση αποφεύγοντας τη ψήφο κατά βούληση.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, συζητήθηκαν και τέθηκαν προς ψήφιση στα κομματικά όργανα δύο προτάσεις. Η μια προέβλεπε πως στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής θα έμπαιναν σε ψηφοφορία, μόνο δύο υποψήφιοι, έτσι ώστε οι ψήφοι να περιοριστούν στους δύο και όχι στους τέσσερις όπως έγινε. Η δεύτερη πρόταση ήταν να υιοθετηθεί μια διαδικασία δύο γύρων. Δηλαδή να γίνει ο α΄ γύρος της διαδικασίας με τέσσερις υποψήφιους και οι δύο που θα επικρατούσαν να έμπαιναν ενώπιον του σώματος σε δεύτερη ψηφοφορία, έτσι ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες για έναν εκ των δύο να λάβει το 60% των ψήφων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επτά εκ. στα κόμματα πριν τις Εκλογές-Τρυπητήρι ο Νόμος χρηματοδότησης υποψηφίων
Αμφότερες οι προτάσεις καταψηφίστηκαν από τα κομματικά όργανα με αποτέλεσμα οι Οικολόγοι να οδηγηθούν στο αποτέλεσμα της ψήφου κατά βούληση, που σε πρώτο χρόνο μπορεί να διατηρεί τη συνοχή και την ηρεμία στο εσωτερικό του, ωστόσο ουσιαστικά έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αφού κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι σε μια μεταγενέστερη ανάλογη κατάσταση, οι τάσεις και πάλι θα επανεμφανιστούν.
Στελέχη των Οικολόγων που κλήθηκαν από τον REPORTER να σχολιάσουν τις εξελίξεις, διαπίστωσαν πως μετά και τα τεκταίνομενα των τελευταίων ημερών και τον τρόπο που καθοδηγήθηκαν οι εξελίξεις, ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως κάποιοι δεν ήθελαν το κόμμα να ταχθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου, από τη στιγμή που αυτός δεν θα ήταν ο δικός τους εκλεκτός και για αυτό εργάστηκαν έτσι ώστε καμία από τις προτάσεις που θα έδινε διέξοδο στο πρόβλημα που δημιουργεί το καταστατικό με την πρόνοια του για στήριξη από το 60%, να μην εφαρμοστεί.
Αναμφίβολα αυτό δημιουργεί εσωστρέφεια εντός του κόμματος το οποίο, βρίσκεται σε καμπή, αφενός διότι κάποια από τα στελέχη του ενδεχομένως να λειτουργήσουν ανεξέλεγκτα, με την προσωπική εμπλοκή τους στον προεκλογικό για τις Προεδρικές εις βάρος του κόμματος και αφετέρου επειδή το κόμμα ως οργανισμός θα απέχει με δική του απόφαση από την πρώτη γραμμή των εξελίξεων, των διεργασιών και του διαλόγου που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Αχιλλέας και οι άλλοι-Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τους «μικρούς»