inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Αποστολή ρωσικών όπλων στην Ουκρανία και ενίσχυση της ΕΦ-Ευκαιρία ή παγίδα;

Ως μια μοναδική, ενδεχομένως και ιδανική ευκαιρία για να ανανεωθεί ο εξοπλισμός της Εθνικής Φρουράς, βλέπουν αρκετοί τις συνθήκες που δημιουργούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ανάγκη της Δύσης να εξοπλίσει το Κιεβο με οπλικά συστήματα.  

Αναλύοντας κανείς τα δεδομένα, μπορεί να εξάγει δύο καθοριστικά συμπεράσματα, που καταδεικνύουν πως όντως υπάρχουν βάσιμες προοπτικές για να απαλλαχθεί από τη μια η Κύπρος από τα ρωσικά συστήματα και ταυτόχρονα να εξοπλιστεί με σύγχρονο εξοπλισμό, είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την ευρωπαϊκή αγορά στην οποία χρησιμοποιείται αμερικανική τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Το πρώτο δεδομένο που θα πρέπει να γνωρίζει κανείς, είναι πως ο ουκρανικός στρατός από την ίδρυση του μέχρι πολύ πρόσφατα χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί ρωσικά όπλα, είτε αυτά αφορούσαν απλά τυφέκια μάχης είτε αντιαεροπορικά ή άλλα συστήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα μεγάλο μέρος της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας που φτάνει στο Κίεβο να είναι ουσιαστικά άχρηστο για τον ουκρανικό στρατό, αφού τα στελέχη του δεν έχουν την τεχνογνωσία να το χρησιμοποιήσουν ορθά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εν αναμονή πρωτοβουλιών από τρίτους η ΚΔ για αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία

Αυτό γέννησε την ανάγκη για να εξοπλιστεί ο ουκρανικός στρατός με ρωσικό εξοπλισμό με τον οποίο τα στελέχη του είναι εξοικειωμένα και πολύ πιο αποτελεσματικά. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα όμως τέτοιων εξοπλισμών στην παγκόσμια αγορά, έστρεψαν το βλέμμα, ειδικά των ΗΠΑ, προς την Κύπρο, η οποία λόγω του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων για δεκαετίες, υποχρεωτικά είχε στραφεί στη ρωσική αγορά.

Το δεύτερο δεδομένο είναι πως σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημιουργία της ανάγκης για εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων με ρωσικό εξοπλισμό, έτρεξαν οι διαδικασίες άρσης του αμερικανικού εμπάργκο προς την Κύπρο. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την προμήθεια αμερικανικού εξοπλισμού προς την Κύπρο. Κάτι ωστόσο που έτσι κι αλλιώς είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, αφενός λόγω του μεγάλου κόστους των αμερικανικών εξοπλισμών και αφετέρου λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα δημιουργείται και ένα επιπλέον ζήτημα το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Εθνική Φρουρά, τα στελέχη της οποίας ήδη έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτική ηγεσία. Οι Ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, ουσιαστικά έκλεισαν κάθε δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, κάτι που έχει ως συνέπεια την αδυναμία αγοράς ανταλλακτικών ή πυρομαχικών για τη συντήρηση των ρωσικών εξοπλισμών που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η προσπάθεια να σταλούν όπλα της ΕΦ στο Κίεβο και η κόκκινη γραμμή της Λευκωσίας

Αυτό αναπόφευκτα αποτελεί ένα καίριο πλήγμα στο αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, το οποίο με βάση και τα σημερινά δεδομένα, δύσκολα μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα, αφού όπως σημειώνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας θα διαρκέσουν για αρκετά χρόνια.

Όπως αποκάλυψαν οι έγκριτοι New York Times στελέχη του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, δήλωσαν πως η επιλογή της Κύπρου ενδεχομένως να είναι και η μοναδική σοβαρή εναλλακτική για την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων, και εξέφρασαν εμμέσως πλην σαφώς την προτίμηση τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουν πως για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί τους, θα πρέπει άμεσα να παρουσιάσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα σχέδιο που θα ενισχύει και σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμώνει το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Αυτό μεταφράζεται μόνο με άμεση αντικατάσταση των οπλικών συστημάτων που θα μεταφερθούν στην Ουκρανία με αντίστοιχα και ίσως και καλύτερα όπλα από άλλες πηγές, είτε τις ίδιες τις ΗΠΑ, είτε άλλες χώρες της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πέραν από τις παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, δεν κατατέθηκε στη Λευκωσία καμία επίσημη πρόταση, είτε για το κομμάτι της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, είτε για τον εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποιημένη η Λευκωσία για την επίτευξη συμφωνίας για κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Πάντως, σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλες συνέπειες που ενδεχομένως να προκύψουν. Είναι γνωστό πως ήδη οι σχέσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα βρίσκονται σε οριακό σημείο, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να φλερτάρει πλέον ανοικτά με τον Ταγίπ Ερντογάν,  ο οποίος είναι από τους λίγους ηγέτες παγκόσμια που συνεχίζει να παρέχει νομιμοποίηση στον Ρώσο Πρόεδρο.

Μετά από τις επιθέσεις του απερχόμενου Ρώσου πρέσβη στην Κύπρο, την αντικατάσταση του για πρώτη φορά από Μουσουλμάνο και τα συνεχή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς το ψευδοκράτος, ελλοχεύει ο κίνδυνος για κορύφωση της αντιδυτικής στάσης των Ρώσων με κύριο θύμα την Κύπρο, σε περίπτωση που αυτή παρέχει τέτοιου είδους και ύψους στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Αυτός ενδεχομένως να είναι και ο βασικός λόγος που το ΑΚΕΛ, στη σκιά των πληροφοριών για το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, έσπευσε να εκφράσει τη διαφωνία του και να κατηγορήσει την Κυβέρνηση για τυχοδιωκτικές και επικίνδυνες θέσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;